De architect vertelt

In de Kleine Weelde verrijzen straks de meest bijzondere woningen van Uithoorn. Niet alleen de architectuur is helemaal anders dan anders, maar zeker ook het woonconcept. Samen wonen en samen leven rond twee kleine boerenerven staat centraal. In prachtige woningen, die een knipoog geven aan het verleden en helemaal opgaan in het landschap.

Patrick Fransen en Aafke de Bode van architectenbureau NOAHH uit Amsterdam ontwierpen de woningen op de Kleine Weelde. “Uitgangspunt voor ons was de groene, waterrijke en parkachtige omgeving in combinatie met de rijke historie van de locatie. Hier stonden vroeger kassen van de kwekerijen. Die geschiedenis wilden we graag terug laten komen in onze ontwerpen. Maar dan in een modern jasje. De woningen ogen als authentieke kassen, maar dan met houten gevels en zinken daken. Onderhoudsvrij en natuurlijk zijn de kernwoorden voor de uitstraling van de woningen op beide kavels.”

Samen wonen en leven

“Bij NOAHH geloven we sterk in sociale samenhang. In de Kleine Weelde zie je dat terug aan de inrichting van de twee erven. Samen met je buren woon je rond een binnenplaats en deel je verschillende gebouwen zoals een kas waarin je biologisch kunt tuinieren en een gezamenlijke schuur, die je voor uiteenlopende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt er samen eten, een workshop houden of een feestje voor de buurt geven. In de Kleine Weelde woon en leef je echt mét elkaar.”

Je eigen privé-kas

“De woningen worden in clusters gebouwd rondom de gezamenlijke binnenplaats. Er zijn verschillende woningtypes, die elk een ander volume hebben en kunnen worden uitgebreid met een erker, dakopbouw of uitbouw. Bijzonder is de optie van een grote serre in de vorm van een privé-kas aan de zijgevel. Deze kas vormt een klimatologische buffer tussen binnen en buiten en je kunt er je eigen groente en fruit verbouwen. Daarnaast fungeert de kas als verlengstuk van je woonkamer. En helemaal mooi; de prachtige glazen uitbreidingen verbinden de woningen met het omliggende landschap.”

Over 30 jaar

“Op beide kavels komen duurzame en toekomstbestendige woningen voor zowel families als stellen of ouderen. Er zijn standaard al woningen met de bad- en slaapkamer op de begane grond, maar ook in de woningen waar dat niet zo is, kan dat eenvoudig worden aangepast. We hebben de woningen zodanig ontworpen dat potentiële kopers vooraf tal van keuzes kunnen maken. Met daarbij onze persoonlijke wens dat als mensen op een later tijdstip iets aan hun woning willen veranderen, ze kiezen voor de opties die wij al hebben mee-ontworpen. Want het mooiste is natuurlijk als de Kleine Weelde er over 30 jaar nog net zo uitziet als wij dat nu hebben ontworpen.”